Dankzij Alis kunnen onze procesoperators de productie nu sneller en exacter sturen dan vroeger. Quality Assurance Manager Ben Lebeau verteld er meer over


Verbeterde kwaliteit bij Bison

Van een zelf ontwikkeld systeem bestaande uit een groot aantal Excel-documenten naar één systeem waarin alle kwaliteitsgegevens elektronisch vast liggen.


De komst van Alis heeft de kwaliteitscontrole bij Bison International in Goes een impuls gegeven, weten QA-manager Ben Lebeau en analist Marco Oele.


Medio 2012 ging veel informatieoverdracht binnen Bison met papier. Sinds 2013 gaat alles electronisch. Operators zien met één druk op de knop of de meetwaarden van hun testen binnen de specificaties vallen. Overtypen van gegevens is niet meer nodig.​


"Dit pakket is veel gebruiksvriendelijker", vindt Lebeau. "Alles is voorgeprogrammeerd. Zaken als datum en batchnummer worden automatisch door de planning klaargezet en in Alis ingelezen."


"De operator meet zijn productiewaardes, checkt de specificaties in het systeem en weet direct of hij goed zit. En alles is stevig beveiligd met zo'n systeem."


"Het laboratorium beschikt ook gelijk over deze gegevens." Oele: "Wij kunnen als lab onze getallen van de 24-uurs keuring naast die van de operator leggen voor de certificering. Dit scheelt iedereen heel veel werk en de kwaliteit is verbeterd!"


​Dit scheelt iedereen heel veel werk en de kwaliteit is verbeterd!

Ben Lebeau, QA & ESH Manager

Bison International


Sneller en exacter sturen

Bison International ontwikkelt en produceert in zijn hoofdvestiging in Goes hoogwaardige lijmen, kitten en onderhoudsproducten voor doe-het-zelvers en professionals.


Het bedrijf was op zoek naar een laboratoriumsysteem dat aansloot op een productie- en kwaliteitscontroleomgeving. Het moest een slank pakket zijn, toegespitst op de operators.


Lebeau: "Dit pakket bevat precies wat we nodig hebben. Het zit een beetje tussen ons oude Excelsysteem en de grote, traditionele LIMS-pakketten in."


"Het draait in de cloud. Dus heb je geen extra servers, dat is prijstechnisch aantrekkelijk."


Bison International voert vele recepten in zijn productie. De operators kunnen in Alis controleren of de batch die ze draaien aan de specificaties voldoet.


"Dankzij dit systeem kunnen we nu sneller en exacter sturen op de productie dan vroeger. Aan de standaardfunctionaliteit van Alis is op verzoek een dashboard voor productie toegevoegd."


Lebeau: "Daarmee logt de operator in, ziet het scherm en voert de productmeting in. Zo'n module zat niet standaard in Alis en is door Asystance voor ons geprogrammeerd."


Oele: "Asystance investeerde mee, want ze zagen dat dit dashboard handig is voor andere Alis-gebruikers. Zo kan iedereen ervan profiteren en tillen ze hun LIMS naar een hoger plan."

Dankzij dit systeem kunnen we nu sneller en exacter op de productie sturen dan vroeger

Ben Lebeau, QA & ESH Manager

Bison International


Implementatie en samenwerking

De implementatie begon na de zomer van 2012. Al in oktober kon het schaduwdraaien beginnen. In teamverband werden de data en de productlijst in het systeem ingelezen. Samen met Asystance werden de puntjes op de i gezet.


Oele: "Asystance ondersteunde ons bij het overzetten van oude Excel-documenten en heeft ons getraind. Er is een handig venstertje door Asystance gemaakt om bijstellingen in de productie, zoals het toevoegen van extra oplosmiddel, snel op te kunnen roepen."


"De samenwerking met Asystance is ons erg goed bevallen, toegankelijk en flexibel."


In november werd het systeem uitgerold naar de QA-QC afdelingen. Hoe werd het ontvangen op de werkvloer?


Lebeau: "Alle operators waren toen door ons getraind en hadden een gebruikersnaam en wachtwoord voor het systeem. De eerste week kreeg ik wat vaker een telefoontje, maar eigenlijk ging het vlekkeloos."


"Het pakket bewees direct zijn meerwaarde. De meeste winst komt uit het meten en registreren van de kwaliteitsparameters in het systeem." 


"Je kunt de meest actuele data inzien, dat kon vroeger niet, en je kunt operators beter volgen via directe non-conformity meldingen. Zo haal je meer informatie uit je data om je processen te optimaliseren."

De eerste week kreeg ik wat telefoontjes uit productie, maar eigenlijk ging het vlekkeloos

Ben Lebeau, QA & ESH Manager

Bison International

Bekijk de online demo

Alis Quality Intelligence Software geeft kwaliteitsmanagement een boost.


In deze demo laten we zien hoe snel Alis op te zetten is voor jouw fabriek en hoe het de faalkosten tot 20% kan verlagen.