Koppert Biological Systems live na pilot

Klantcase: Koppert Biological Systems

André Bloem, Manager QC Laboratorium,

let uit hoe Koppert Biological Systems dankzij de Alis pilot naar hartelust kon experimenteren zonder zich ergens toe te verplichten of kosten te hoeven maken.


Succesvolle proefperiode

Bij de overstap van databeheer met Excel naar een professioneel laboratorium informatiesysteem kon Koppert Biological Systems eerst proefdraaien om de geschiktheid van het systeem te testen.


Na bewezen succes werd het contract getekend en de implementatie voltooid. Binnen een half jaar was het systeem up en running.


Bij softwarepakketten als Photoshop kan er standaard dertig dagen proef worden gedraaid, maar bij de aanschaf van laboratoriumsoftware is zo'n trial ongebruikelijk.


Er wordt na het zien van een demo en het afleggen van een referentiebezoek op de rijdende trein gesprongen. Of het systeem doet wat het belooft, blijft dus afwachten.


Bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs, wereldwijd marktleider in biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving, ging dat anders.


In nauwe samenwerking met Asystance werd Alis in een pilot stap voor stap geconfigureerd. Al snel bleek Alis prima configureerbaar voor analyses van fermentatieproducten door het microbiologisch QA/QC-laboratorium en de communicatie met productieafdeling.


Halverwege het implementatietraject was er voldoende proefgedraaid en werd het contract getekend.


Bij het inrichten wijst Alis zelf de weg, merkte André Bloem. "Ik heb zelf de nodige programmeerervaring, maar iedereen met een beetje verstand van computers en spreadsheets komt hier uit. En heb je vragen, dan is er direct de terugkoppeling.


We zagen al heel snel dat Alis voor ons hier ging werken. In no-time had ik al modules geconfigureerd voor koppelingen tussen productie en ons lab.


Daarna was het een kwestie van verder uitwerken. Maart 2014 draaiden we parallel met onze oude Excel-oplossing en in april zijn we live gegaan. Alis is hier dus binnen een half jaar volledig geïmplementeerd."

In no-time had ik al schermen geconfigureerd voor koppelingen tussen productie en ons lab

André Bloem, Manager QC Laboratorium

Koppert Biological Systems


Koppert Biological Systems

Koppert Biological Systems levert duurzame oplossingen aan de professionele teler wereldwijd. Natuurlijke vijanden en micro-organismen worden ingezet voor het bestrijden en voorkomen van plagen en ziekten.


Daarnaast levert het bedrijf hommels voor de natuurlijke bestuiving in de groente-, fruit- en zaadteelt.


André Bloem werkt bij Microbiologicals dat bestaat uit een onderzoeks- en productieafdeling. Via een proces van opschaling worden de middelen opgekweekt van een een kolfje van 75 ml tot grote charges van 20.000 liter.


Dat hele proces wordt ondersteund en gecontroleerd door het QA/QC-lab. "De analyses geven zekerheid dat je het juiste beestje kweekt. Dat heet reinkweek. Aan het eind van het project wil je ze met de juiste viability en in de juiste concentraties meten."


De intensieve kwaliteitscontrole werd altijd bijgehouden in Excel-datasheets, maar die oplossing bood te weinig managementinformatie. "Er zaten mooie macro's in de Exceltabellen, maar nu we flink aan het uitbreiden zijn, loop je tegen de beperkingen aan. De bestanden werden te groot, de inleestijd werd te lang, en we konden het proces niet goed genoeg volgen.


De rode draad om naar een professionele oplossing te zoeken is toch wel track & trace. We hebben een ingewikkeld productieproces, waarbinnen je snel je data wilt kunnen terugzoeken. We hadden geen overzicht, dat werd geworstel door de tabellen heen."

Aan het eind van het project wil je ze met de juiste viability en in de juiste concentraties meten

André Bloem, Manager QC Laboratorium

Koppert Biological Systems


Testomgeving

Na een eerste kennismaking met Asystance op de laboratoriumbeurs "Het Instrument" was de eerste afspraak gemaakt. 


Na dit bezoek van Asystance bij Koppert kreeg Bloem, die inmiddels het team was komen versterken, de opdracht de concepten verder uit te ontwikkelen.


Daarop overlegde Bloem een projectplan met doelstellingen voor de implementatie van een labregistratiesysteem.


"De belangrijkste eis was dat het systeem het hele proces vanaf het eerste monster tot en met het einde van de productiebatch moest kunnen volgen met de bijbehorende analyseresultaten.


Asystance kwam met een heel mooi aanbod: toegang tot de testomgeving van Alis. "Zo konden we van hartelust experimenteren zonder je ergens in te storten en kosten te hoeven maken."

Zo konden we naar hartelust experimenteren zonder je ergens in te storten en kosten te hoeven maken

André Bloem, Manager QC Laboratorium

Koppert Biological Systems


Functionaliteit

André kon op gevoel direct met het systeem overweg. Eerst bracht hij alle relevante processen voor het laboratorium systeem in kaart, zowel op lab- als productieniveau.


Bestaande Excel-bestanden met de macro's kon hij eenvoudig naar Alis converteren. "Ik heb eerst een flowchart gemaakt met een laboratoriumblok, een upstreamblok voor de opschaling en een downstreamblok voor de verwerking van eindproducten.


De functionaliteit van het systeem werkt vrij intuïtief. Je geeft namen in en kunt extra velden aanmaken voor je processen en subprocessen. Zo zet je de basis er in één keer in. De Excel-tabellen kun je één op één als import inlezen, dat is ideaal. Geen dubbel werk.


Bij de diverse fermentoren die ingezet worden, was het belangrijk dat alle voorgaande analyseresultaten tijdens de opschaling met één druk te zien waren.


"Wat je nu in fermentor 3 stopt, zat eerst in fermentor 2. De daarbij horende tellingen en reintesten wil je snel op kunnen roepen. Al die processtappen zijn aan elkaar gekoppeld via hyperlinks, zo kun je steeds terug en vooruit gaan in je proces. Met de dropdowns en de vooringerichte keuzemenu's hadden we de ruim dertig fermentoren er zo in staan. Je gooit de variabelen erin, en hij is beschikbaar in het hele systeem."

De Excel-tabellen kun je één op één als import inlezen, dat is ideaal. Geen dubbel werk. 

André Bloem, Manager QC Laboratorium

Koppert Biological Systems


Implementatietraject

Het implementatietraject had een leuke uitdaging voor Alis. "Binnen de microbiologie werk je met grote getallen, je komt al snel in de miljarden terecht.


Daar is de scientific notation voor nodig, die zat nog niet in Alis, maar is nu als standaardoplossing voor alle gebruikers beschikbaar."


De tweede uitdaging was het koppelen van Alis-data met het Smartboard, een projectiescherm met daarop alle actuele productiegegevens.


Door de samenwerking van Asystance met een collega van Technology Development die het Smartboard geprogrammeerd heeft, worden nu de gegevens van Alis direct doorgestuurd naar het live scherm.


"Onze manager productie kan dan zijn planning met de laatste laboratoriumuitslagen aanpassen. Een fraai staaltje development met ict-professionals aan beide kanten." aldus André Bloem.


De operators hoefden nauwelijks te wennen aan de introductie van Alis. "Het vergt wat extra administratie, we voeren meer gegevens in, maar daar krijg je heel veel voor terug. Met één druk op de knop kun je nu terugzoeken wat er gebeurd is en de productie wordt beter aangestuurd. Als de productieplanning is ingevoerd, krijgt de operator via het systeem groen licht om de nieuwe fermentor op te starten. Ook zie je gelijk of de monsters uit de vorige stap zijn goedgekeurd."


Een half jaar na de opstart van de proeffase draait het systeem vlekkeloos. "In oktober 2013 begon de pilot, in april hebben even synchroon gedraaid met het oude systeem en hebben we met de operators de laatste puntjes op de i gezet."


"Half april gingen we live, een doorlooptijd van een half jaar!" Alis krijgt van Bloem het stempel "OK", wel heeft hij een wensje. "De beheerder mag van mij nog iets meer mogelijkheden krijgen om onder de motorkap te kijken en het zelf kunnen koppelen van de database-tabellen. Dan kan ik meer dingen zelf oplossen waar ik nu niet bij kan. Meer beheerdersrechten binnen Alis zou het nog beter maken."

Half april gingen we live, een doorlooptijd van een half jaar!

André Bloem, Manager QC Laboratorium

Koppert Biological Systems

Bekijk de online demo

Alis Quality Intelligence Software geeft kwaliteitsmanagement een boost.


In deze demo laten we zien hoe snel Alis op te zetten is voor jouw fabriek en hoe het de faalkosten tot 20% kan verlagen.